Sunday, January 2, 2011

Home » , , » Filet Ikan Mayones

Filet Ikan Mayones


Bahan-Bahan:


5 keping isi ikan sebelah atau ikan merah
½ sudu kecil rosemary kering
½ sudu kecil lada hitam
2 cm halia ditumbuk halus
Sedikit garam
1 sudu besar minyak masak
½ biji limau nipis ambil jusnya

Bahan-bahan sos:
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar cili sos
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar air suam



Cara:


Gaul ikan dengan kesemua bahan di atas kecuali rosemary.
Aturkan ikan di atas pinggan leper (khas mikrowave) kemudian barulah ditaburkan serbuk rosemary tadi. 
Masak dengan 'HIGH' selama 4 minit. Keluarkan dan curahkan sos di atasnya.
Cara membuat sos:


Campurkan kesemua bahan sos dan kacau rata. Curahkan di atas kepingan ikan.









Sumber: Majalah Saji Ogos 2000 

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...