BAHAN – BAHAN KEK
85 gm tepung naik sendiri
80 gm gula pasir
45 gm marjerin di cairkan
5 sudu besar gula pasir
3 biji telur
3 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar air
1 3/4sudu kecil serbuk penaik
11/2 sudu kecil quick 75
BAHAN KASTAD :
3 sudu baser air
2 sudu besar tepung gandum
3/4 sudu besar tepung kasatad
2 sudu kecil gelatin halal
2 biji kuning telur
sedikit jem buah – buahan
BAHAN HIASAN ;
4 gm krim putar – dipukul
250 ml susu segar – dipukul
100 gm nenas dalam tin
80 gm cer
CRA MEMBUAT KEK :
1. Pukul gula pasir dan telur hingga kembang
2. Masukkan tepung naik sendiri ,tepung kastad dan serbuk penaik,kemudian masukkan marjerin air dan dipukul hingga sebati
3. Tuangkan kek kedalam acuan bulat dan bakar dalam ketuhar dengan suhun 180c selama 30 minit.sejukkan kek ini
4. Kek dipotong dua bahagian dan cuma gunakan satu bahagian,sahaja.masukkan kepingan ini kedalam acuan semula
5. Sapukan jem buah – buahan pada permukaan kek hingga rata,kemudiak tuangkan krim kastad ,hiaskan dengan nenas ,ceri merah dan krim putar
6. Simpan kek ini kedalam peti sejuk sebelum dihidangkan
CARA MEMBUAT KASTAD :
1. Satukan tepung kastad,tepung gandum dan gula pasir,susu segar dan kuning telur,masak hingga pekat
2. Masukkan gelatin dan kacau hingga sebati.tutupkan api.
No comments:
Post a Comment