Sunday, January 2, 2011
Home »
ANEKA RESEPI AYAM
,
Ayam Pelalah
,
resepi ayam
»
Ayam Pelalah
Bahan-Bahan:
Bahan Ayam:
400 gm isi ayam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
1 cm cekur
1 batang serai
Garam secukup rasa
Bahan Sambal Tomato:
3 tangkai cili merah - dikisar
1 biji buah tomato - dikisar
1 sudu kecil belacan - dikisar
2 sudu kecil gula merah - dikisar
2 sudu kecil minyak masak
1 biji air limau nipis
1 biji cili merah - buang bijinya dihiris
Garam secukup rasa
Cara:
Kisar bawang merah, bawang putih, buah keras, kunyit hidup, lengkuas, cekur dan serai.
Gaul dengan ayam dan tambahkan garam.
Perap selama setengah jam, panggang dalam ketuhar sehingga masak.
Sejukkan dan siat-siatkan.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan ayam, garam dan perahkan air limau. Campurkan cili hiris. Gaul rata dan hidangkan.
Sumber: Majalah Saji Februari 1999
Ayam Pelalah
Bahan-Bahan:
Bahan Ayam:
400 gm isi ayam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
1 cm cekur
1 batang serai
Garam secukup rasa
Bahan Sambal Tomato:
3 tangkai cili merah - dikisar
1 biji buah tomato - dikisar
1 sudu kecil belacan - dikisar
2 sudu kecil gula merah - dikisar
2 sudu kecil minyak masak
1 biji air limau nipis
1 biji cili merah - buang bijinya dihiris
Garam secukup rasa
Cara:
Kisar bawang merah, bawang putih, buah keras, kunyit hidup, lengkuas, cekur dan serai.
Gaul dengan ayam dan tambahkan garam.
Perap selama setengah jam, panggang dalam ketuhar sehingga masak.
Sejukkan dan siat-siatkan.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan ayam, garam dan perahkan air limau. Campurkan cili hiris. Gaul rata dan hidangkan.
Sumber: Majalah Saji Februari 1999
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
January
(62)
- AYAM MASAK TOMATO 39
- LOBAK PUTIH GORENG BERSAMA DAUN KUCAI
- SUP SAYUR CAMPUR
- AYAM PERCIK GAJUS
- IKAN SIAKAP MASAK SERAI
- Acar Ikan Tenggiri
- roti bakar kaya :
- KEK KEJU LIMAU
- COKLAT KEK BROWNIE PANAS DENGAN AIS KRIM VANILLA
- LAKSA THAILAND
- GADO – GADO
- BALADO TERUNG
- SAYUR ASAM
- GULAI AYAM
- SUP AYAM ALA MINANG
- KEK LAPIS BLUEBERI
- KEK COKLAT MOCHA :
- KEK CERI NENAS BERPUDING
- TART JEM MUDAH
- ASAM LAKSA
- POPIA BASAH
- KUIH ANG KU
- SAYUR CAMPUR NYONYA :
- IKAN ASAM NYONYA
- RESEPI KUIH TALAM NYONYA
- KUIH TALAM NYONYA
- AYAM PONG TEH
- AYAM DENGAN BUAH KELUAK
- KARIPAP SERUNDING IKAN
- RESEPI SATA
- KEK KURMA
- MAMAK MIA
- KERABU PUCUK PAKU
- FISH MAW SOUP
- SUP EKOR ISTIMEWA
- MI AYAM/MI PANGSIT
- KEK BLUEBERI
- KEK AISKRIM DELIGHT
- KERABU ONG LAI (NENAS)
- SUP KELADI
- KUTLET KENTANG (ichida )
- AYAM TIKKA
- SKEWE AYAM DAN SOS BBQ
- 1KAN PARANG MASAK SINGGANG
- BELANGKAS GORENG CILI
- RESEPI BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API
- BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API
- SAWI PUTIH TUMIS
- KARI IKAN TENGGIRI
- IKAN ROHU MASAK KICAP
- BAKSO
- ROJAK LONTONG
- PERIA IKAN MASIN
- ITALIAN FAVOURITES
- Filet Ikan Mayones
- Barbeku Daging Rib-Eye
- Ayam Pelalah
- Ayam Bakar Dengan Bawang Putih Dan Ketumbar
- Barbeku Daging Sirloin
- Beef Steak Derga
- Barbeku Daging Ayam
- SAMBAL TANAK
-
▼
January
(62)
No comments:
Post a Comment