Wednesday, January 19, 2011

Home » , , » KARIPAP SERUNDING IKAN

KARIPAP SERUNDING IKAN

DSC08402

BAHAN – BAHAN :

1 kg tepung gandum

2 cawan minyak atau 2 senduk majerin

1 cawan air

garam

 

BAHAN – BAHAN INTI :

1 kg ikan kembung – ambil isinya selepas direbus

100 gm bawang merah dikisar

1 cawan santan kelapa

gula garam dan serbuk perasa

1 sudu halba

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Untuk membuat kulitnya bancuh tepung gandum dengan air dan garam,canai doh seperti biasa

2. Tumis bawang merah,halia,halba,serai,hingga wangi,masukkan ikan serta santan

3. Masukkan garam ,gula dan serbuk perasa ,masak hingga kering

4. Setelah siap intinya,bentuk doh seperti karipap dan masukkan intinya

5. Kemudian goreng karipap menggunakan minyak masak atau marjerin,hidangkan masa masih panas

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...