Bahan-bahan:
3 biji terung yang besar-belah dua
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar udang kering-ditumbuk
4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar kerisik
Sedikit asam jawa ambil airnya.
Garam dan gula-secukup rasa
Santan kotak kecil
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan yang dikisar bersama rempah ratus sehingga naik baunya,
masukkan rempah kari dan cili kering sehingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan terung,bila terung agak separuh masak,masukkan santan dan udang kering.
Bila terung dah cukup empuk masukkan garam,gula dan kerisik.
Masak seketika dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment