Bahan- bahan
Ikan kembung
3 biji bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit belacan ditumbuk
Halia ditumbuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato di belah empat
1 biji cili merah
Serbuk kunyit,
garam,gula dan aji
kicap pekat,
sos tiram
cili sos
Cara – cara
Ikan disiang .kemudian dikelar dan lumurkan dengan garam dan kunyit ..goreng ikan sampai masak..angkat dan ketepikan..Kemudian tumiskan bahan – bahan yang ditumbuk..bila sudah wangi masukkan sedikit air…masukkan kicap pekat,sos tiram dan sos cili..bubuh garam gula dan aji secukup rasa..masukkan tomato ,bawang besar,dan merah..bila sudah cukup rasa masukkan ikaan yang sudah digoreng tadi..kacau sekejap ..tutupkan api ..angkat..
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment