Bahan – bahan
3 ekor ikanharuan dipotong 3
1 inci halia – di tumbuk
4 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
4-8 biji cili padi – diketuk
2 batang serai
sedikit serbuk lada sulah
1 camca besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan
air untuk kuah secukupnya
garam
daun bawang
daun sup
Jus limau
bawang goreng
Cara memasak :
1. Tumis halia, bawang putih, bawang merah dan lada sulah hingga wangi. Kemudian masukkan cilipadi, ikan dan air. Masak hingga kuah mendidih.
2. Masukkan sos tiram, sos ikan,serai dan garam.
3.Bila sudah masak masukkan dalam mangkuk,perahkan sedikit air limau nipis.. taburkan daun bawang , daun sup dan bawang goreng,
4.Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment