Bahan dikisar
10 biji cili kering
2 inci halia
3 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji buah keras
1 inci lengkuas
1cawan santan
1/2 kilo daging1 ketul kiub perasa daging
Rempah tumis (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga)
Minyak untuk menumis
garam dan gula,aji secukup rasa
sedikit air
1 labu bawang besar
Cara Memasak
Panaskan minyak,..masukkan rempah tumis.. masukkan bahan kisar.. masak hingga pecah minyak.. Kemudian, masukkan daging dan sedikit air.. Masak sampai daging lembut.. Masukkan kiub daging garam,gula,aji, secukupnya. .Masukkan santan dan masak sampai kuah pekat.kemudian masukkan bawang besar..bila masak angkat..
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment