200-400 g udang… lebih byk udang lebih sedap
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu makan lada putih
1 inci halia
sepotong kobis
kobis bunga
3 biji kentang dipotong dadu
1 potong karot dipotong memanjang
2 paket cendawan
1 paket kecil suhun
setangkai sawi
Daun sup,daun bawang,bawang goreng
Garam,aji secukup rasa
sedikit stok ayam
Caramenyediakannya :
1. Tumbuk lada putih, bawang putih, halia, bawang merah hingga lumat.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi
3. Masukkan udang dan kentang
4. Kemudian masuk air
5. Masaklah hingga kuah mendidih
6. masukkan sayur-sayuran dan suhun..masukkan garam dan aji juga stok
7. Sesuaikan rasa .. diangkat.
8.Masukkan dalam mangkuk..taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng
9.Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment