Bahan-bahan
- 1 kg.atau 3 1/2 cawan beras Basmathi
- 150 ml minyak sapi atau 2 sudu besar butter + 2 sudu besar minyak jagung
- 3 helai daun pandan
- 4 cawan air
- 150 ml atau 1/2 cawan susu cair
- 3 camb stok pekat ayam
- garam secukup rasa
- bawang goreng - hiasan
- 50 gm kismis – hiasan
- 4 cm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3biji buah pelaga
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- kunyit
- halia
- Panaskan minyak sapi, masukkan bahan penumis dan bahan kisar. Kacau hingga naik bau.Masukkan beras, gaul 3 minit.
- Masukkan daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
- Bila air dah kering, perlahan api ..tutup periuk. Biarkan nasi masak
- Bila nasi dah masak hiaskan dengan kismis dan bawang goreng
No comments:
Post a Comment