Bahan Bahannya
1. DOH
250 gram Tepung beras
5 cawan Air daun pandan
2. KUAH
2 cawan Santan
1 1/2 sudu besar Tepung beras
3. GULA MELAKA
500 gram Gula melaka
1 cawan Air
4. PULUT
1/2 kg Beras pulut (dibasuh dan direndam)
Sedikit pewarna merah
Cara Menyediakan
Untuk doh ...Kacau tepung beras bersama air daun pandan diaatas api sederhana sehingga pekat.
Untuk kuah...Masukkan santan bersama tepung beras dan garam,kacau diatas api sederhana sehingga pekat dan bolehlah diangkat.
Untuk Pulut...Pulut digaulkan dengan pewarna merah dan ditanak atau dimasak dengan sedikit air.
Cara menghidangkan, letak sedikit doh serta pulut kedalam mangku atau bekas sajian, setelah itu tuangkan sedikit kuah dan gula melaka keatasnya.
Wednesday, June 27, 2012
Home »
Kuih Tradisi
,
resepi kuih
»
Resepi Kuih Lompat Tikam
Resepi Kuih Lompat Tikam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2012
(190)
-
▼
June
(16)
- Resepi Tepung Boko Ubi kayu
- Resepi Masak Lemak Putih Petola
- Resepi Tomyam Putih Ala Thai Nz
- Resepi Kuih Lompat Tikam
- Gulai Darat Siput Sedut
- Resepi Puding Karamel Berkacang
- ResepiSom tham Thai
- Resepi Masak Ayam Sos Lemon Berlada Hitam
- Masak Gulai Lemak Pisang Pucuk Paku
- Resepi Rendang udang
- Resepi Masak Bubur Ayam
- Resepi Masak Bubur Ayam
- Tulang Rusuk Tumis Dara
- Resepi Puding Roti Pisang
- Resepi Masak Jantung Manis
- Resepi Bebola Ikan
-
▼
June
(16)
No comments:
Post a Comment