Bahan-bahan:
450 gm ayam
1 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur - dipukul ringan
Minyak secukupnya
1 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur - dipukul ringan
Minyak secukupnya
Bahan Sos:
1/4 biji lemon - diperah jusnya
1 sudu kecil gula
Sedikit garam
1 cawan stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung - untuk memekatkan sos
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
(Masak semua bahan (kecuali tepung jagung) hingga mendidih, kemudian masukkan tepung jagung untuk memekatkannya)
1 sudu kecil gula
Sedikit garam
1 cawan stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung - untuk memekatkan sos
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
(Masak semua bahan (kecuali tepung jagung) hingga mendidih, kemudian masukkan tepung jagung untuk memekatkannya)
Cara Menyediakan:
Ayam dipotong kecil, dibuang tulang dan dileperkan isinya.Gaulkan isi ayam dengan garam, serbuk lada hitan dan bawang putih. Perap selama 20 minit.Panaskan minyak, celup kepingan ayam dalam telur, golekkan atas tepung gandum dan goreng hingga kekuningan. Atur ayam goreng di atas pinggan dan hiaskan dengan tomato, salad dan timun. Tuangkan sos dan hidang ketika masih panas. Anda juga boleh gaulkan sekali ayam yang telah digoreng bersama sos di dalam kuali sebelum dialihkan ke pinggan hidangan.
Sedia dihidang,
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment