Bahan-bahan:
600 gm udang bersaiz sederhana
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
3 batang serai - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
30 gm kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
200 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
3 batang serai - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
30 gm kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
200 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara Menyediakan:
Udang digaul dengan kunyit kemudian digoreng hingga masak. Tuskan. Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan tumbuk. Kacau sehingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak. Masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan asam gelugur. Kacau hingga rata. Akhir sekali masukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga rata.bila dah rata,dah dukup rasa dan dah masak ,matikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment