Sunday, October 30, 2011
Home »
aneka kuih
,
kuih tako
»
Tako
Bahan-bahan:
25 helai daun pandan - dibentuk seperti kotak
Untuk lapisan bawah:
30 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
15 biji sengkuang cina - dipotong dadu
1 1/2 cawan gula
3 cawan air
1/2 sudu kecil pewarna hijau
Untuk lapisan atas:
80 gm tepung jaung - dibacuh dengan secawan air
4 cawan pati santan
2 cawan air (tambahan)
Secubit garam
Cara Menyediakan:
1. Jerang air dan gula hingga larut dan masukkan sengkuang cina, tepung Hoen Kwee dan pewarna hijau. Dengan api yang sederhana, kacau selama 10 minit atau sehingga aduan menjadi pekat kemudian tuangkan ke dalam setiap kotak daun pandan hingga paras separuh. Sejukkan.
2. Didihkan santan dengan 2 cawan air tambahan. Masukkan garam serta adunan tepung jagung. Kacau hingga pekat kemudian tuangkan ke dalam kotak daun pandan hingga penuh. Biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk.
Sumber : saji
Tako
Bahan-bahan:
25 helai daun pandan - dibentuk seperti kotak
Untuk lapisan bawah:
30 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
15 biji sengkuang cina - dipotong dadu
1 1/2 cawan gula
3 cawan air
1/2 sudu kecil pewarna hijau
Untuk lapisan atas:
80 gm tepung jaung - dibacuh dengan secawan air
4 cawan pati santan
2 cawan air (tambahan)
Secubit garam
Cara Menyediakan:
1. Jerang air dan gula hingga larut dan masukkan sengkuang cina, tepung Hoen Kwee dan pewarna hijau. Dengan api yang sederhana, kacau selama 10 minit atau sehingga aduan menjadi pekat kemudian tuangkan ke dalam setiap kotak daun pandan hingga paras separuh. Sejukkan.
2. Didihkan santan dengan 2 cawan air tambahan. Masukkan garam serta adunan tepung jagung. Kacau hingga pekat kemudian tuangkan ke dalam kotak daun pandan hingga penuh. Biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk.
Sumber : saji
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
October
(33)
- Kepak Ayam Madu
- Daging Goreng Siam
- Kebab Ayam
- Pulut Seri Kaya Bakar
- Apom Bunga Tiga Dimensi
- Ayam Bercili
- Mihun Asam Rebus
- Seri Muka Pulut Hitam
- Spageti Bebola Daging
- Puding Lapis Kacang Merah
- Kek Puding Lapis Agar-agar
- Nasi Buah-buahan Kering
- Tauhu Telur Masak Lemak Kuning
- Tako
- Mi Goreng Santubong
- Jelawat Tempoyak Asam Pedas
- Ayam Kurma Baiduri
- Mi Goreng Sayur
- Keria Kentang
- Bawal Putih Kukus Asam Boi
- Bubur Ayam
- Cucur Ubi Kayu (pedas)
- Sambal Darat Ikan Haruan
- Sup Lala Jagung Muda
- Nehari (Kari Kambing Kashmir)
- Resepi kek halia
- Kek Epal, Nanas Dan Walnut
- Resepi Kek Epal Crumble
- Resepi Kek Damal
- Bahan-Bahan: 1 cawan tepung gandum tulen naik s...
- Resepi Kek Halia
- Kek Halma
- (Resepi) Kek Gulung Pandan
-
▼
October
(33)
No comments:
Post a Comment