Bahan-bahan:
1 paket mihun - direndam dan dicelur
2 ekor ikan kembung - dipotong dua
2 helai daun kunyit - disiat
3 batang serai - dititik
5 tangkai daun kesum
3 - 4 keping asam keping
Air secukupnya
Sedikit garam dan serbuk perasa
Bahan Kisar:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
2 sm belacan
30 gm cili kering
Cara Menyediakan:
1. Satukan bahan kisar, daun kunyit, daun kesum, garam, serbuk perasa, asam keping, air dan ikan di dalam periuk.
2. Jerang bahan-bahan tadi di atas dapur hingga kuahnya mendidih. Pastikan juga ikannya masak.
3. Letakkan mihun yang sudah dicelur ke dalam mangkuk.
4. Sendukkan isi ikan berserta kuah asam rebus tadi ke atas mihun.
5. Hidangan ini lebih enak jika dimakan ketika ia masih panas.
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment