Bahan-bahan Nasi:
2 cawan beras panjang - bersih dan tuskan
2 cawan air rebusan tulang ayam atau lebih mengikut kesesuaian beras
5 sudu besar yogurt tanpa perasa
1 1/2 sudu besar rempah sup
Sedikit rempah tumis:-
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kelopak bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
1/2 cm halia - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
1 sudu besar minyak dicampur 2 sudu besar minyak sapi
2 keping buah pic kering - digunting kecil
2 keping nanas kristal - digunting kecil
2 biji buah prun tanpa biji - digunting kecil
Bahan Tabur:
1 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar badam goreng yang ditumbuk kasar
1 sudu besar campuran buah prun, nanas kristal dan pic
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi hingga larut, tumis bawang besar, bawang putih serta halia hingga wangi kemudian masukkan rempah tumis.
2. Apabila telah bangkit baunya, masukkan rempah sup, kacau hingga garing. Tuangkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih. Masukkan pula yogurt, garam, daun pandan simpul bersama beras.
3. Setelah setengah masak, masukkan buah-buahan kering yang dipotong kecil, kacau rata dan biarkan hingga kering.
4. Ketika hendak menghidang, tabur bawang goreng, badam tumbuk kasar serta buah-buahan kering yang dipotong kecil
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment