Wednesday, May 30, 2012

Home » » Resepi Kepah Goreng Songkhla

Resepi Kepah Goreng Songkhla

Bahan-bahan:

1 kg kepah - dibersihkan
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6ulas bawang putih - ditumbuk
10 ulas bawang merah - ditumbuk
4 batang serai - dititik
10helai daun limau purut
30 batang kacang sepat
600 gm bunga kubis
4sudu besar sos tiram
2ketul kiub tomyam
10 biji cili padi - dihiris
Jus limau nipis
Garam,gula aji secukupnya
2 cawan air
Minyak masak
1 biji tomato

Cara Menyediakan:

Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk, kemudian masukkan 1 cawan air. Masukkan kiub tomyam, sos tiram, cili padi, serai dan didihkan seketika. Masukkan pula daun limau purut, jus limau, bawang besar, kepah serta garam secukup rasa.kemudian masukkan kacang sepet, bunga kubis dan tomato. kacau,bila dah cukup rasa dan dah masak,matikan api, angkat
Sedia dihidang
Sumber saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...