BAHAN A:
500 gm ayam
400 gm daging
100 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
100 gm rempah kurma
50 gm serbuk jintan manis
50 gm serbuk jintan putih
BAHAN B:
10 gm kacang tanah (goreng)
10 gm taugeh
10 gm tomato
1 paket nasi impit
Cili padi
Suhun
CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau. Masukkan air, ayam dan daging dan rebus sehingga mendidih. Biarkan daging empuk…Kemudian asingkan ayam dan daging, masukkan garam secukup rasa ke dalam kuah soto tadi… Masukkan bahan-bahan B ke dalam mangkuk bersama-sama dengan ayam dan daging yang telah dicarik halus.. Tuangkan kuah soto ke dalam mangkuk. Hias dengan daun bawang dan bawang goreng.
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment