BAHAN-BAHAN:
4 biji terung ungu panjang (belah tengah tapi jangan putus)
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar air sejuk
(Semua bahan di atas digaul rata)
1 1/2 cawan minyak masak
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar cili kisar
1/4 cawan air asam jawa
1 cm belacan
1 1/2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
80 gm ikan bilis kecil
CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung hingga lembut. Angkat
dan ketepikan.
2.Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing,
ketepikan.
3.Keluarkan minyak dan tinggalkan tiga sudu besar, tumis bahan-bahan tumbuk
hingga naik bau.
4.Masukkan pula cili kisar, air asam jawa dan belacan, goreng hingga pecah minyak.
Akhir sekali masukkan pula gula merah dan garam secukup rasa.
5.Kacau dan padamkan api. Bubuh terung dalam pinggan, curahkan sambal di atas
terung dan taburkan ikan bilis goreng.
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment