BAHAN-BAHAN
- 1 kg ayam
 - Sedikit daun pisang
 
Bahan yang dikisar:
- 20 biji cili
 - 4 cm belacan
 - ½ cawan pati santan
 - Sedikit air asam jawa
 - 2 batang serai
 - 3 cm halia
 - 3 cm lengkuas
 - Garam dan gula secukup rasa
 
- 5 camca besar minyak masak
 - 5 camca besar pati santan
 - 3 camca teh cili kisar
 
CARA MEMBUATNYA 
- Bersihkan ayam dan dipotong 16.
 - Perap bahan kisar semalaman bersama-sama ayam yang sudah dipotong.
 - Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam. Ini bagi mengelakkan ayam daripada cepat hangus.
 - Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering.
 

No comments:
Post a Comment