BAHAN-BAHAN
- 1kg tepung gandun (anchor brand)
- 1 pkt instant yeast (mauripan)
- ½ cawan minyak mazola
- 1½ cawan gula pasir
- 3½ cawan air
- sedikit garam
- 2 biji telur
- 1 sudu teh bikarbonat soda
- 1 sudu teh air kapur
CARA MEMBUATNYA
- satukan tepung gandum dan yis. Pecahkan telur kedalam adunan tepung tadi, gaul.
- masukkan bahan yang telah dilarutkan bersama air.
- uli adunan hingga licin dan tidak melekat di tangan.
- tutup adunan dengan tuala lembab, biar 2 jam atau hingga keesokan pagi.
- uli semula adunan tersebut hingga licin dan lembut.
- ambil sedikit adunan dan canaikan.
- potong bentuk memanjang 7 X 2 cm
- guna lidi atau buluh bunga telur, celupkan dalam air dan basahkan bahagian tengah adunan yang dipotong tadi.
- ambil adunan lain yang telah dipotong sama saiz, lekatkan, tekan sedikit dibahagian yang dibasahkan dengan air tadi.
- ulangi proses dan goreng dalam minyak penuh dan api sederhana
No comments:
Post a Comment