Bahan-bahan:
10 ekor ketam besar
2 biji telur - dipukul sedikit
2 cawan kelapa yang tidak begitu tua
2 cm kunyit - dikisar
6 ulas bawang merah - dikisar
2 cm halia - dikisar
2batang serai - dikisar
2 sudu besar hirisan daun kunyit
2 helai daun limau purut - dihiris
Garam dan gula secukup rasa
10 tangkai cili padi - dihiris
Cara Menyediakan:
Bersihkan ketam, kopak kulitnya dan keluarkan isi bersama otaknya. Simpan kulitnya sebagai hiasan. Campurkan bahan tumbuk atau kisar dengan kelapa dan isi ketam, tumbuk atau kisar sebentar hingga sebati. Keluarkan campuran kelapa, gaulkan dengan hirisan daun kunyit, limau purut, cili padi, garam dan gula hingga rata. Kemudian sebatikan dengan telur.Sudukan ke dalam ketam, biar agak tinggi sedikit dan tutup kembali dengan kulit ketam. Goreng dalam minyak panas hingga masak.
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment