BAHAN BAHAN
- 300 gm Pulut Hitam
 - 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
 - 1 tin santan
 - 1/2 cawan gula pasir
 - daun pandan (kalau ada)
 - segenggam sagu (kalau suka)
 - susu segar
 - sedikit garam (hujung sudu kecil)
 
CARA MEMBUATNYA
- Rendam pulut hitam semalaman
 - Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
 - Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
 - Masukkan daun pandan yang disimpul.
 - Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
 - Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk)
 - Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
 - Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.
 

No comments:
Post a Comment