BAHAN A:
1 kg tulang rusuk
4 ulas bawang putih
2 cm halia diketuk
Air secukupnya
3 labu bawang besar dimayang
3 biji cili hijau dimayang
BAHAN B:
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil kicap cair
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
BAHAN C:
2labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3 cam halia dikisar
Sedikit rempah 4 sekawan
CARA MENYEDIAKAN:
Kesemua bahan A direbus. Pastikan daging direbus hingga lembut. panaskansedikit minyak sapi dan tumiskan bahan C hingga wangi..Kemudian masukkan bahan A tadi. ..kemudian masukkan pula bahan B. Masak hingga pekat…bila dah masak,matikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment