BAHAN-BAHAN
- 10 biji telur gred A
- 380gm gula pasir
- 1 sudu kecil esen ros
- 200gm tepung gandum
- 1/4 sudu kecil baking powder
- Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
- Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
- Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
- Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
- Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
- Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejap saja. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
- Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik kalau 'off' kan kipas kat oven sbb kalo guna kipas bahulu akan mengecut sedikit nanti
No comments:
Post a Comment