BAHAN BAHAN
- 1/2 kg daging lembu
 - 1 inci kunyit hidup
 - bawang merah
 - bawang putih
 - 2 biji cili merah
 - 3 tangkai daun kari
 - 1/4 biji cili benggala hijau
 - Sedikit kacang panjang
 - garam
 - minyak masak
 
- Hiris daging nipis-nipis. Kemudian tumbuk kunyit, 2 ulas bawang putih serta garam secukupnya. kemudian gaulkan dengan daging tadi. Perap seketika.
 - Masukkan daging yg diperap tadi kedalam kuali, kemudian nyalakan api. Daging tersebut hendaklah digoreng tanpa minyak sehingga air dari daging tersebut kering. Kemudian bolehlah dimasukkan minyak.
 - Goreng daging tersebut sehingga keperang-perangan. Kemudian masukkan daun kari. Kacau seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili benggala. Kesemua bahan2 tersebut di hiris nipis-nipis @ ikut suka. Jumlah bawang merah dan bawang putih yang hendak digunakan terpulang pada individu.
 - Potong kacang panjang basuh dan masukkan ke dalam kuali bersama bahan lain.
 - Goreng kesemuanya sehingga masak.
 

No comments:
Post a Comment