BAHAN SUP:
500 gm tulang ayam
100 gm ikan bilis
1 kiub pati ayam
2 sudu besar garam
2 sudu besar gula
2 liter air
BAHAN KUE TIAW:
200 gm kue tiaw
20 gm ayam (hiris)
1 sudu besar bawang goreng
3 tangkai daun bawang
2 tangkai cili merah
2 sudu besar hirisan cendawan
BAHAN KICAP:
100 gm cendawan hitam (rendam)
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih (cincang)
250 ml air
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil bijan
2 sudu besar gula
CARA MENYEDIAKAN:
Renehkan kesemua bahan sup.. Untuk kicapnya, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.Masukkan cendawan hitam, kemudian air, sos tiram, kicap masin, kicap pekat, bijan dan gula. Renehkan hingga pekat.Setelah masak kesemuanya, sediakan bahan kue tiaw. Hidangkan kue tiaw dengan hirisan ayam, daun bawang, cili merah dan cendawan.
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment