Bahan-bahan:
1/2 kg tulang rusuk
10 gm rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 cawan santan
Garam,gula dan aji secukup rasa
Bahan-bahan Menumis:
1biji cili merah - dibelah dua
1bijicili hijau - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah enam
1 batang serai - dititik
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia - dikisar
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
minyak masak
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan tomato, cili hijau, cili merah, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, serai dan daun kari. Kacau hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan kisar, kacau rata dan biarkan hingga berbau harum.Masukkan rempah kari, serbuk jintan manis dan serbuk lada sulah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak. Masukkan tulang dan tambah sedikit air. Kacau hingga rata dan biarkan hingga daging empuk.Akhir sekali masukkan santan dan garam,,gula dan aji secukup rasa.. biarkan mendidih dan angkat..Bila dah cukup rasa dan masak matikan api.dan.angkat .
Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment