Bahan-bahan:
1/2 kg daging - dipotong nipis
10biji cili kering - dikisar
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1 sudu kecil gula
Garam ,gula aji secukup rasa
Bahan-bahan tumis:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1sm halia
1/2 sudu kecil ketumbar (biji)
1 sudu kecil jintan manis (biji)
Sedikit minyak
Cara menyediakan:
Rebus daging hingga empuk.Setelah diangkat, daging tadi diketuk sedikit dengan lesung batu. Kemudian goreng sekejap dan ketepikan.Tumbuk semua bahan tumis hingga lumat. Cili kering direndam dan ditumbuk. Jangan sampai lumat. (Tidak sesuai dikisar halus) Tumis bahan tumis serta cili kering tumbuk hingga garing.Masukkan daging, gula , garam dan aji secukup rasa bersama daun salam dan limau purut.Kecilkan api dan biarkan hingga garing…bila dah masak dan dah cukup rasa,matikan api dan angkat
Sdia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment