Bahan-bahan:
1/2 paket mihun - direndam hingga lembut
2 biji tomato - dipotong dadu
11/2 batang lobak merah - dihiris halus memanjang
1/4 biji kubis - dihiris halus
150 gm udang - dibuang kulit
100gm isi ayam - dipotong kecil
2 keping kek ikan - dihiris nipis
1 sudu kecilr lada hitam - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih
1 cawan air
1 sudu kecik sos sotong
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan lada hitam yang ditumbuk halus. Kacau hingga naik bau.. Masukkan tomato dan lobak merah kemudian kacau hingga rata.Masukkan isi ayam, hirisan kek ikan, udang, air, garam, gula dan serbuk perasa. Masak selama 10 minit hingga isi ayam empuk. Akhir sekali masukkan kubis, mihun dan sos sotong kemudian kacau hingga rata. Bila mihun lembut,dan dah cukup rasa,matikan api.. angkat dan hidang panas-panas bersama cili jeruk.
Sumber :Saji
No comments:
Post a Comment