BAHAN-BAHAN
- 1 cawan air
- ½ camca garam
- 2 cawan abu kayu parut
- ½ biji kelapa, diparut
- Beberapa titik bahan pewarna merah
BAHAN SIRAP
- ½ cawan air
- 125 gm gula melaka
- 1 helai daun pandan, disimpulkan
CARA MEMBUATNYA
BINGKA
- Gaulkan ubi kayu, air & bahan pewarna dalam sebuah periuk.
- Kukuskan selama 1/2 jam atau hingga masak.
- Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai.
- Gaulkan garam dengan kelapa parut.
- Balutkan kepingan-kepingan bingka dalam kelapa parut bergaram ini & isikan ke dalam pingan.
SIRAP
- Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam sebuah periuk & panaskan hingga larut.
- Besarkan api & didihkan hingga menjadi sirap yang pekat.
- Tapis ke dalam sebuah mangkuk. Hidangkan kuih bingka dengan sirap itu
No comments:
Post a Comment