Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
300 ml santan pekat
900 ml air
130 gm tepung beras
50 gm tepung kacang pis
1 cawan gula pasir
6 biji sengkuang cina - dibuang kulit dan dipotong dadu
Sedikit garam
Bahan-bahan untuk lapisan atas:
1 1/4 cawan santan pekat
2 cawan air
2 biji telur gred A
1 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung jagung
Sedikit pewarna merah
Sedikit garam
Cara menyediakan:
Untuk lapisan bawah, masukkan campuran santan bersama air. Masukkan juga gula dan garam ke dalam periuk. Kacau tanpa henti di atas api yang kecil sehingga pekat.Masukkan sengkuang cina dan dikacau hingga rata sebelum dituangkan ke dalam loyang.Ratakan dengan plastik, kemudian kukus selama 10 hingga 15 minit. Untuk lapisan atas, masukkan kesemua bahan, kecuali garam dan gula ke dalam pengisar. Kisar kesemua bahan hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk. Masukkan garam dan gula. Kemudian kacau tanpa henti di atas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan putih dan kukus selama 10 hingga 15 minit atau sehingga masak.Sejukkan sebelum dipotong untuk dihidangkan.
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment