Monday, April 2, 2012

Home » » Resepi Daging Halia Daun Bawang

Resepi Daging Halia Daun Bawang

Bahan-bahan:

daging - potong nipis, gaul dengan sedikit tepung jagung & 2 sudu besar minyak bijian selama 1 minit

5 ulas bawang putih di cincang halus

1 labu bawang besar dipotong dadu

1 biji kapsicum dipotong dadu

5 cm halia muda - hiris nipis

daun bawang - potong 2 cm

2 sudu besar minyak bijan

3 sudu besar sos tiram

garam,gula dan aji secukupnya

1 sudu kecil tepung jagung

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak.. Goreng daging  hingga setengah masak.kemudian  Angkat dan tuskan minyaknya.Dalam kuali lain, tumiskan bawang putih hingga kuning dan naik bau. Masukkan kapsicum, halia dan bawang besar.Tuangkan sos tiram, minyak bijan dan daging goreng. Gaul rata dan tuangkan sedikit air. Masukkan daun bawang dan bancuhan satu sudu tepung jagung dengan sedikit air untuk pekatkan  kuah..masukkan garam,gula dn aji,bila dah masak dan dah cukup rasanya ,matikan api,dan angkat..

sedia dihidang

Sumber saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...