Bahan-bahan:
daging - potong nipis, gaul dengan sedikit tepung jagung & 2 sudu besar minyak bijian selama 1 minit
5 ulas bawang putih di cincang halus
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji kapsicum dipotong dadu
5 cm halia muda - hiris nipis
daun bawang - potong 2 cm
2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar sos tiram
garam,gula dan aji secukupnya
1 sudu kecil tepung jagung
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak.. Goreng daging hingga setengah masak.kemudian Angkat dan tuskan minyaknya.Dalam kuali lain, tumiskan bawang putih hingga kuning dan naik bau. Masukkan kapsicum, halia dan bawang besar.Tuangkan sos tiram, minyak bijan dan daging goreng. Gaul rata dan tuangkan sedikit air. Masukkan daun bawang dan bancuhan satu sudu tepung jagung dengan sedikit air untuk pekatkan kuah..masukkan garam,gula dn aji,bila dah masak dan dah cukup rasanya ,matikan api,dan angkat..
sedia dihidang
Sumber saji
No comments:
Post a Comment