Thursday, April 5, 2012

Home » , » Resepi Udang Galah Masak Tempoyak

Resepi Udang Galah Masak Tempoyak

BAHAN-BAHAN:

1/2 kg udang galah

1 senduk tempoyak

5 biji cili api

3 biji cili merah

2 ulas bawang merah

1cm  kunyit hidup

1 batang serai-ketuk

1 helai daun kunyit-simpul

Sedikit air,

garam dan gula,dan aji secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

Bersihkan udang galah…Kisar cili api, cili merah, bawang dan kunyit. Campurkan kesemua bahan dalam periuk.Tambah sedikit air dan renehkan..Tambahkan garam , gula dan aji secukup rasa, dan masak hingga kuah agak pekat…bila dah cukup rasa matikan api

Sdia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...