Bahan Utama:
600 tulang rusuk
300 gm kacang dal - direbus empuk
1 cawan santan
minyak masak
300 gm ubi kentang - dibelah dua
2 biji terung bulat- dibelah dua
3 biji cili hijau - dibelah dua
2 biji cili merah - dibelah dua
2 biji tomato - dibelah dua
1 tangkai daun pudina
2 cawan air
Garam ,gula dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan Tumis:
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 cm halia - ditumbuk
Setangkai daun kari
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
Bahan Bancuh:
5 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk kunyit
5 sudu besar sup tomato dalam tin
asam keping
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak, masukkan bahan tumis, kacau hingga garing. Masukkan tulang untuk kari diikuti secawan kari. Kacau perlahan-lahan hingga rata dan tutup periuk, biarkan mendidih hingga tulang tiga suku masak.Kecilkan api, masukkan santan, masukkan terung dan kentang biarkan empuk. Masukkan separuh bahagian kacang dal (sebahagian lagi dikisar halus), diikuti cili merah, cili hijau, tomato dan daun pudina.bila mendidih, masukkan kacang dal yang dikisar masukkan garam,gula dan serbuk perasa secukupnya..bila dah cukup rasa dan dah masak matikan api dan angkat
Sedia dihidang
sedapnya dalca tulang rusuk
ReplyDelete