Wednesday, October 27, 2010

Home » DALCA TULANG

DALCA TULANG

 

          BAHAN – BAHAN :

 

4 Biji terung

3 Batang lobak merah

4 biji ubi kentang

250 gm kacang panjang

1 kg santan

1 bungkus rempah kari daging

500 gm kacang dal

(di rebus lembut dan di kisar )

500 gm tulang lembu  (rebus )

400 ml air

minyak untuk menumis

garam

 

             BAHAN MAYANG :

 

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 cm halia

 

            BAHAN  TUMIS :

 

3 Cm kulit kayu manis

5 kuntum bunga cengkih

3 kuntum bunga lawang

4 helai daun kari

 

            CARA MENYEDIKANNYA :

 

1. Panaskan minyak dalam api yang sederhana .

2. Tumis bahan mayang dan bahan penumis hingga naik bau .Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak

3. Masukkan tulang lembu da biarkan seketika .Tuangkan santan. Apabila sudah mendidih masukan terung ,lobak merah .kacang panjang dan kacang buncis

4. Tuangkan asam air jawa dan garam secukup rasa. Masukkan kacang dal dan air .Kacau hingga sebati

5. Masukkan ubi kentang dan perlahankan api

 

           SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...