BAHAN – BAHAN :
4 Biji terung
3 Batang lobak merah
4 biji ubi kentang
250 gm kacang panjang
1 kg santan
1 bungkus rempah kari daging
500 gm kacang dal
(di rebus lembut dan di kisar )
500 gm tulang lembu (rebus )
400 ml air
minyak untuk menumis
garam
BAHAN MAYANG :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
BAHAN TUMIS :
3 Cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 helai daun kari
CARA MENYEDIKANNYA :
1. Panaskan minyak dalam api yang sederhana .
2. Tumis bahan mayang dan bahan penumis hingga naik bau .Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak
3. Masukkan tulang lembu da biarkan seketika .Tuangkan santan. Apabila sudah mendidih masukan terung ,lobak merah .kacang panjang dan kacang buncis
4. Tuangkan asam air jawa dan garam secukup rasa. Masukkan kacang dal dan air .Kacau hingga sebati
5. Masukkan ubi kentang dan perlahankan api
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment