BAHAN-BAHAN :
600gm ikan kembung
300 gmmi kuning
10 gm kulit kayu manis
10 gm bunga lawang
10 gm bunga cengkih
20 gm halia (kisar)
20 gm bawang merah (kisar )
20 gm bawang ptutih (kisar )
200 gm tau poh goreng
100 gm daun sup
100 gm daun bawang
50 gm bawanggoreng
10 gm lada hitam (di hancurkan )
20 gm cili padi
100 gm tepung jagung
minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa
sedikit kicap
BAHAN –BAHAN LAIN :
Mi kuning celur
cili padi (tumbuk bersama bawang putih dan bawang goreng )
setelah lumat masukkan kicap dan gula serta bahan perasa
CARAMENYEDIAKANNYA
1. Ikan kembung di bahagikan pada 2 bahagian
2. Bahagian pertama ambil isinya ,cincang halus dan campur dengan tepung jagung .Bentukkan sperti bebola ikan
3. Bahagian kedua .rebus dan air rebusannya dijadikan stok ikan .Isi ikan yang di rebus di ambil isi dan di hancurkan
5. Biarkan ia mendidih masukkan bebola ikan kedalam rebusan .Angkat setelah masak. Biarkan air rebusan jadi pekat lala masukkan lada hitam
garam dan serbuk perasa.
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment