Wednesday, October 27, 2010

Home » , » Resepi Hotplate Yee Mee

Resepi Hotplate Yee Mee


Bahan-bahan diperlukan

2 keping yee mee kering
2 ulas bawang putih
2 cmb kicap cair
2 cmb sos tiram
1 cmt minyak bijan
100 gram ayam dipotong kecil
3 kuntum cendawan bunga direndam dalam air panas selama 30 minit dan diperah airnya. Hiris 4
3 tangkai sawi
1 cmb tepung jagung dibancuh dengan 100ml air sejuk
2 L air rebusan ayam
Garam dan gula secukup rasa
3 biji cili padi diketuk

Cara-caranya
  1. Tumis bawang putih yang telah dihiris nipis sehingga wangi.
  2. Tuangkan air rebusan ayam, sos tiram, kicap cair, cili padi, cendawan bunga, hirisan ayam, minyak bijan, garam serta gula.
  3. Setelah ayam masak, sewaktu kuah mendidih, tuangkan air bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau dengan laju. Berhenti menambah air bancuhan tepung jagung setelah mendapat kepekatan kuah yang dikehendaki.
  4. Masukkan sawi dan biarkan masak sebentar.
  5. Panaskan hotplate dan letakkan yee mee diatasnya.
  6. Tuangkan kuah dan biarkan yee mee kembang. Hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...