Bahan-bahan diperlukan
2 keping yee mee kering
2 ulas bawang putih
2 cmb kicap cair
2 cmb sos tiram
1 cmt minyak bijan
100 gram ayam dipotong kecil
3 kuntum cendawan bunga direndam dalam air panas selama 30 minit dan diperah airnya. Hiris 4
3 tangkai sawi
1 cmb tepung jagung dibancuh dengan 100ml air sejuk
2 L air rebusan ayam
Garam dan gula secukup rasa
3 biji cili padi diketuk
Cara-caranya
- Tumis bawang putih yang telah dihiris nipis sehingga wangi.
- Tuangkan air rebusan ayam, sos tiram, kicap cair, cili padi, cendawan bunga, hirisan ayam, minyak bijan, garam serta gula.
- Setelah ayam masak, sewaktu kuah mendidih, tuangkan air bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau dengan laju. Berhenti menambah air bancuhan tepung jagung setelah mendapat kepekatan kuah yang dikehendaki.
- Masukkan sawi dan biarkan masak sebentar.
- Panaskan hotplate dan letakkan yee mee diatasnya.
- Tuangkan kuah dan biarkan yee mee kembang. Hidangkan panas-panas
No comments:
Post a Comment