Tuesday, October 12, 2010
Home »
aneka kuih
,
aneka puff
,
krim puff
,
kuih puff krim
,
puff krim
,
resepi desert
,
resepi krim puff
,
resepi kuih
»
RESEPI PAF BERINTI KRIM
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan mentega
4 b1ji telur
BAHAN KERIM:
1 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastad
1 2udu besar gula pasir
CARA MEMBUATNYA:
1. Masak air dan mentega hingga mendidih. Padamkan api dan masukkan tepung gandum
2. Nyalakan api semula ,kacau adunan hingga berkumpul menjadi bebola
3. Masukkan adunan ini kedalam mangkuk adunan no 3 dan pukul dengan kuat hingga sebati
5. dengan menggunakan sudu kecil ,ambil sedikit doh dan letakkan di atas dulang pembakar
6. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160c hingga masak. Belah bahagian atas paf dan biarkan
sejuk.
7. Satukan semua bahan krim dan masak hingga pekat.
8. Masukkan krim ini ke dalam piping bag dan tekan kedalam paf tadi.
SEDIA DIHIDANG.
RESEPI PAF BERINTI KRIM
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan mentega
4 b1ji telur
BAHAN KERIM:
1 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastad
1 2udu besar gula pasir
CARA MEMBUATNYA:
1. Masak air dan mentega hingga mendidih. Padamkan api dan masukkan tepung gandum
2. Nyalakan api semula ,kacau adunan hingga berkumpul menjadi bebola
3. Masukkan adunan ini kedalam mangkuk adunan no 3 dan pukul dengan kuat hingga sebati
5. dengan menggunakan sudu kecil ,ambil sedikit doh dan letakkan di atas dulang pembakar
6. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160c hingga masak. Belah bahagian atas paf dan biarkan
sejuk.
7. Satukan semua bahan krim dan masak hingga pekat.
8. Masukkan krim ini ke dalam piping bag dan tekan kedalam paf tadi.
SEDIA DIHIDANG.
Labels:
aneka kuih,
aneka puff,
krim puff,
kuih puff krim,
puff krim,
resepi desert,
resepi krim puff,
resepi kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
October
(185)
- Resepi Kari Ikan Jenahak
- Resepi Ayam Bakar Madu
- Resepi Sayur Lemak Pucuk Manis
- Gulai Kawah Daging
- Resepi Ayam Kung Pao
- Resepi Ikan Haruan Kukus
- CUCUR BADAK UBI KELADI
- CUCUR CENDAWAN
- CUCUR DURIAN
- CUCUR UDANG
- CUCUR TAPAI UBI KAYU
- CUCUR JAGUNG MANIS
- CUCUR INTI KACANG
- JEMPUT –JEMPUT PISANG
- KASWI GULA MERAH
- ROTI JALA BERINTI
- KARIPAP
- BUAH MELAKA (ONDE – ONDE )
- BAHULU GULUNG COKLAT URAI
- BAHULU GULUNG PELANGI
- KEK COKLAT
- KEK PIC
- KEK KEJU BLUBERRY BERKRIM
- PUDING PIC
- BROWNIES COKLAT
- GULAI IKAN TONGKOL
- AYAM PANGGANG LADA HITAM
- NASI GORENG KURMA
- AYAM BBQ
- NASI AYAM BBQ
- SOTONG MASAK NANI
- SUP CAP CAI
- Resepi Tom Yam Seafood Bersantan
- Resepi Char Kuey Teow
- Resepi Tilapia Goreng Berlada
- Resepi Diet Sup Ikan Sayur Campur
- Resepi Daging Rusa Panggang
- Resepi Kek Coklat Moist
- Resepi Sandwich Ayam Mayonnaise
- Resepi Kantonis Yee Mee
- Resepi Ikan Siakap Lada Hitam
- Resepi Pecal Ikan Keli
- Resepi Ayam Tandoori
- Resepi Bubur Lambuk
- Resepi Mee Hong Kong
- Resepi Tahu Sumbat
- Resepi Cucur Udang
- Resepi Ayam Gajus
- Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
- Resepi Ikan Masak Taucu
- Resepi Spaghetti Seafood
- Resepi Salmon Steak
- Resepi Spaghetti Bolognese
- Popia Goreng
- Resepi Laksa Johor
- TUMIS DAGING
- FUCUK GORENG
- AYAM MASAK KETUMBAR
- SALAD TELUR
- KERABU TELUR
- Resepi Hotplate Yee Mee
- Puding kelapa muda
- Dadih strawberry
- Resepi Kuih Tepung pelita
- Minuman: Soya (home made)
- Sayur Asam batang keladi
- Ais Krim Tiramisu Koko
- Kuey Teow Ladna
- Resepi Nasi Goreng USA
- Resepi-Nasi Goreng Ayam
- Resepi-Nasi Goreng Cina
- RESEPI : NASI GORENG PAPRIK AYAM
- IKAN KELI BERLADA
- LAKSA THAI
- MI CALONG
- DALCA TULANG
- SPAGETI KUAH KEPAH
- SERUNDING IKAN
- NASI GORENG PATTAYA
- Mee Rebus
- MEE HAILAM
- DAGING BEREMPAH
- RENDANG PARU
- NASI BERIANI GAM
- UDANG MASAK TOMATO
- AYAM GORENG BERSERAI
- DALCA
- DAGING MASAK BERIANI
- AYAM MASAK SANTAN BERLADA
- KELIA HATI
- RENDANG TAUHU
- SAMBAL GORENG PETAI
- AYAM GORENG BERSALUT KACANG
- PAIS IKAN
- IKAN KUKUS CILI PADI
- SUP SIRIP YU DENGAN ISI KETAM
- ANGSA VEGETARIAN GARING DENGAN SALAD BUAH
- RESEPI MI JAWA
- STIMBOT
- SOTO
-
▼
October
(185)
No comments:
Post a Comment