Bahan-bahan (4-5 orang)
5-6 ketul ayam
Garam dan serbuk kunyit
4 sudu besar madu
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang dan buah pelaga.
Garam dan serbuk kunyit
4 sudu besar madu
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang dan buah pelaga.
Cara-cara
- Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian, goreng hingga masak.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
- Masukkan cili kisar, sos cili dan madu. Kacau hingga sekata.
- Masukkan ayam yang telah digoreng. Biarkan seketika.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment