Bahan-bahan (5-6 orang)
500g daging cincang
1 kotak kepingan lasagna
1 botol sos pasta
Mozzarella cheese (anggaran 120g)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1/2 biji capsicum
2 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak masak untuk menumis
1 kotak kepingan lasagna
1 botol sos pasta
Mozzarella cheese (anggaran 120g)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1/2 biji capsicum
2 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Bawang besar dan bawang putih dicincang halus. Lobak merah, capsicum dan cendawan butang dihiris halus. Tomato dipotong nipis atau dipotong dadu.
- Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daging cincang dan kacau rata sehingga masak.
- Masukkan sos pasta. Kacau rata.
- Masukkan lobak merah, capsicum dan tomato. Jika perlu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tunggu sehingga mendidih kemudian padamkan api.
- Rendam kepingan lasagna dalam air panas.
- Sediakan dulang casserole dan sapu mentega pada permukaan dulang.
- Susun kepingan lasagna sehingga menutupi permukaan dulang.
- Letak 1 lapisan nipis daging kisar di atas kepingan lasagna dan tutup seluruh permukaan.
- Kemudian, letak 1 lapisan cendawan butang.
- Letak kepingan lasagna yang lain.
- Ulang langkah 10 dan 12 sehingga membentuk beberapa lapisan. Boleh juga kalau nak letak mozzarella cheese di atas lapisan cendawan.
- Pastikan lapisan paling atas ialah daging cincang tersebut. Kemudian letak satu lapisan mozzarella cheese.
- Akhir sekali, bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius selama 30-40 minit.
No comments:
Post a Comment