Thursday, September 15, 2011

Home » , , » Resepi Pulut Pisang Gula Hangus

Resepi Pulut Pisang Gula Hangus


Bahan-Bahan:
500 gm beras pulut
250 ml santan
250 gm gula perang
45 gm mentega
2 biji pisang embun
1 biji limau nipis
1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan dan rendamkan beras pulut semalaman. Kemudian kukus selama 40 minit. Setelah masak ketepikan.
2. Masak santan dengan garam di atas api perlahan sehingga agak pekat. Setelah itu masukkan pulut dan gaulkan sehingga rata. Ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan mentega, setelah panas masukkan gula perang. Biarkan ia sedikit hangus. Kemudian masukkan pisang. Perahkan air asam limau.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...