Sambal Gesek
Bahan-bahan:
Segenggam Ikan bilis
15 biji cili api - lebihkan jika suka pedas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan cili api, bawang merah, bawng putih dan garam ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga ikan bilis separa hancur. Perahkan limau kasturi dan gaul rata.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas.
Thursday, September 22, 2011
Home »
Lauk / lain-lain
,
Resepi Ikan Bilis
,
resepi lauk
,
resepi sambal
»
Resepi Sambal Gesek
Resepi Sambal Gesek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
September
(26)
- Resepi Ikan Kukus Taucu
- Resepi Tom Yam Ayam
- Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung
- Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku
- Resepi Bergedel Kentang & Daging
- Resepi Itik Solo
- Resepi Sambal Gesek
- Resepi Udang masak kari
- Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian
- Resepi Laksa Melaka
- Resepi Kerabu Sotong
- Resepi Pulut Pisang Gula Hangus
- Resepi Sambal Ikan Masin
- Resepi Ayam Malinja
- Resepi Ayam Jagung Manis
- MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RA...
- MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING B...
- Bubur Som Som
- Resepi Ayam Panggang lada hitam
- AYAM GOLEK BEREMPAH
- Resepi mee rebus terengganu
- Resepi Ayam Masak Madu
- Resepi Ayam Masak Bali
- Resepi Daging Dendeng
- Resepi Lasagna
- Resepi Kek Batik Milo
-
▼
September
(26)
No comments:
Post a Comment