Bahan-bahan (4-5 orang)
500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
- Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
- Masukkan sayur sawi dan tomato.
- Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
- Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.
No comments:
Post a Comment