Tomyam Ayam
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - bersihkan dan potong kecil-kecil
6 cawan air
1 sudu teh garam
3 akar ketumbar - ditumbuk
2 batang serai - dititik dan dipotong
10 tangkai cili akar - belah 2, buang biji jika tidak mahu pedas
6 helai daun limau purut - dicarik-carik
2 camca besar pes cili
3 camca besar sos ikan
3 camca besar jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - dicincang kasar
3 helai daun pudina - dihiris serong
Cara Penyediaan :
Masukkan ayam, air dan garam ke dalam periuk. Panaskan hingga mendidih. Biarkan mereneh sehingga ayam empuk.
Masukkan semua bahan yang lain kecuali daun ketumbar dan daun pudina. Masak selama 3-4 minit. Tutup api.
Tabur daun ketumbar dan daun pudina sebelum dihidang.
Thursday, September 22, 2011
Home »
resepi ayam
,
resepi lauk
,
resepi masakan ayam
,
Resepi Thai
»
Resepi Tom Yam Ayam
Resepi Tom Yam Ayam
Labels:
resepi ayam,
resepi lauk,
resepi masakan ayam,
Resepi Thai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
September
(26)
- Resepi Ikan Kukus Taucu
- Resepi Tom Yam Ayam
- Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung
- Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku
- Resepi Bergedel Kentang & Daging
- Resepi Itik Solo
- Resepi Sambal Gesek
- Resepi Udang masak kari
- Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian
- Resepi Laksa Melaka
- Resepi Kerabu Sotong
- Resepi Pulut Pisang Gula Hangus
- Resepi Sambal Ikan Masin
- Resepi Ayam Malinja
- Resepi Ayam Jagung Manis
- MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RA...
- MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING B...
- Bubur Som Som
- Resepi Ayam Panggang lada hitam
- AYAM GOLEK BEREMPAH
- Resepi mee rebus terengganu
- Resepi Ayam Masak Madu
- Resepi Ayam Masak Bali
- Resepi Daging Dendeng
- Resepi Lasagna
- Resepi Kek Batik Milo
-
▼
September
(26)
No comments:
Post a Comment