Kari Udang
Bahan-bahan:
500gm udang
5 ulas bawang merah - tumbuk/hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk/hiris halus
2cm halia - diketuk atau dimayang halus
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato - potong 6
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak untuk menumis
cara Penyediaan:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.
Masukkan daun dan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehiingga terbit minyak.
Masukkan sedikit air dan udang diikkuti santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
Akhir sekali masukkan buah tomato. Biarkan seminit dan tutupa api.
Sedia untuk dihidangkan.
Thursday, September 22, 2011
Home »
aneka resepi kari
,
resepi udang
»
Resepi Udang masak kari
Resepi Udang masak kari
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
September
(26)
- Resepi Ikan Kukus Taucu
- Resepi Tom Yam Ayam
- Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung
- Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku
- Resepi Bergedel Kentang & Daging
- Resepi Itik Solo
- Resepi Sambal Gesek
- Resepi Udang masak kari
- Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian
- Resepi Laksa Melaka
- Resepi Kerabu Sotong
- Resepi Pulut Pisang Gula Hangus
- Resepi Sambal Ikan Masin
- Resepi Ayam Malinja
- Resepi Ayam Jagung Manis
- MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RA...
- MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING B...
- Bubur Som Som
- Resepi Ayam Panggang lada hitam
- AYAM GOLEK BEREMPAH
- Resepi mee rebus terengganu
- Resepi Ayam Masak Madu
- Resepi Ayam Masak Bali
- Resepi Daging Dendeng
- Resepi Lasagna
- Resepi Kek Batik Milo
-
▼
September
(26)
No comments:
Post a Comment