Bahan-Bahan
500 gram ayam
2 sudu kecil rempah beriani
2 ulas bawang putih – ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah – ditumbuk halus
2 sentimeter halia ditumbuk kasar
Sedikit sayur campur
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar udang kering – ditumbuk kasar
1 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu kecil rempah beriani
2 ulas bawang putih – ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah – ditumbuk halus
2 sentimeter halia ditumbuk kasar
Sedikit sayur campur
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar udang kering – ditumbuk kasar
1 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik aroma.
2. Masukkan udang kering, rempah beriani yang telah dibancuh dengan sedikit air dan cili kisar, biarkan garing sedikit, baru dimasukkan ayam.
3. Kacau seketika ayam dan biarkan separuh masak.
4. Tuangkan air dan perlahan api sehingga kuah menjadi kering, baru dimasukkan sayur campur dan garam. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment