Itik Solo
Bahan-bahan:
1 ekor itik
garam, gula dan asam jawa secukup rasa
3 cawan santan pekat
Bahan rempah:
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh manis
2 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh halba
1 cawan bawang merah - ½ bahagiannya digoreng
1 ulas bawang putih
3 sudu cili kering kisar - lebihkan jika suka pedas
½ ulas lengkuas
Halia sebesar ibu jari (merah)
1 batang serai
1 batang pelepah kelapa @ tebu
1 inci kayu manis
1 inci selaput buah pala
Cara penyediaan:
Bersihkan itik, kemudian rebus dengan sedikit garam sehingga lembut.
Giling/kisar kesemua rempah, kemudian masukkan sedikit garam dan gula.
Lumur itik yang telah direbus lembut dengan sebahagian daripada bahan rempah yang telah digiling/kisar. Perap ½ jam.
Masukkan baki rempah dalam santan bersama bawang goreng, sedikit air asam jawa, garam dan gula. Suaikan rasanya.
Panggang itik yang telah diperap sehingga kuning, golek-golekkan atas api supaya masak sekata. Lumur santan berempah dan bakar lagi. Ulangi sehingga sehingga masak dan habis santannya.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
resepi tradisi kelantan
Thursday, September 22, 2011
Home »
Resepi Itik
,
resepi lauk
»
Resepi Itik Solo
Resepi Itik Solo
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2011
(668)
-
▼
September
(26)
- Resepi Ikan Kukus Taucu
- Resepi Tom Yam Ayam
- Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung
- Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku
- Resepi Bergedel Kentang & Daging
- Resepi Itik Solo
- Resepi Sambal Gesek
- Resepi Udang masak kari
- Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian
- Resepi Laksa Melaka
- Resepi Kerabu Sotong
- Resepi Pulut Pisang Gula Hangus
- Resepi Sambal Ikan Masin
- Resepi Ayam Malinja
- Resepi Ayam Jagung Manis
- MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RA...
- MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING B...
- Bubur Som Som
- Resepi Ayam Panggang lada hitam
- AYAM GOLEK BEREMPAH
- Resepi mee rebus terengganu
- Resepi Ayam Masak Madu
- Resepi Ayam Masak Bali
- Resepi Daging Dendeng
- Resepi Lasagna
- Resepi Kek Batik Milo
-
▼
September
(26)
No comments:
Post a Comment