BAHAN – BAHAN :
BAHAN A :
500 gm tepung beras pulut
60 gm gula halus
500 ml air
150 ml minyak masak
sedikit pewarna oren
BAHAN B :
100 gm tepung beras
150 ml air mendidih
BAHAN UNTUK INTI :
600 gm kacang hijau – dibuang kulit dan di rendam selama 3 jam
400 gm gula halus
CARA MEMBUATNYA :
1. Kukus kacang hijau hingga lembut,,campurkan gula dan biarkan sejuk
2. Kecuali minyak,adun bahan A dan bahan B ,canai dengan sempurna,tambahkan sedikit demi sedikit minyak,dan terus canai hingga jadi doh lembut
3. Bahagikan doh menjadi 20 gm tiap satu,.balutkan inti setiap bahagian,himpitkan ke dalam acuan dan letak sehelai daun pisang di bawahnya
4. Kukus selama 8 minit
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment