BAHAN – BAHAN :
BAHAN ISI POPIA
300 ml minyak masak
300 gm bawang merah – dihiris halus
8 keping tauhu
100 gm bawang putih
200 gm udang – dipotong kecil-kecil
2 kg sengkuang – diparut bulat
1 cawan air
150 gm kacang buncis
150 gm daun kubis cina
6 ekor ketam
3 kuntum bunga lawang
lada hitam secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
1 paket kulit popia segar
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang merah hingga naik bau,.keringkan atas tuala kertas
2. Potong tauhu menjadi kepingan nipis – nipis,dalam kuali yang sama goreng tauhu hingga perang
3, Dalam minyak yang sama gorengkan bawang putih dan udang,kemudian tambahkansengkuang,garam,lada hitam,gula dan air,
4. Biarkan mendidih hingga sengkuang lembut dan sebati,tambah kan kacang buncis dan kacau hingga masak,
5, Basuhkan dan keringkan daun kubis
6. Rebus ketam hingga masak ,potong 4 sebelum keluarkan isinya,,doh hingga lembut dan biarkan selama sejam
No comments:
Post a Comment